Blogs

Als dierenarts heb je veel te vertellen. Bijvoorbeeld over nieuwe technieken, nieuwe producten of nieuwe bedreigingen voor de gezondheid van mens en dier. Maar als diereigenaar wil je dat niet allemaal tegelijk in de spreekkamer horen. Ook wil je niet elke week een e-mail ontvangen met nieuwtjes, daar krijg je er al zoveel van en niet alles is van toepassing! Op dit blog zullen we regelmatig stukjes schrijven vol praktisch advies en verhalen uit de praktijk. Zo kun je alles rustig doorlezen en eventueel actie ondernemen als dat nodig zou zijn.

Foute fokkers

Dierenarts Tessa - Honden

Met puppy’s knuffelen is een van de leukste onderdelen van mijn beroep. Dit zijn meestal heel gezellige consulten, met lieve kleine hondjes en trotse nieuwe eigenaren. Soms moet ik de feestvreugde toch wat verpesten. Als blijkt dat de pup niet (goed) gevaccineerd is bijvoorbeeld, of als het pupje wat mankeert.

Kat in de zak

Dierenarts Tessa - Katten

Met je kat naar de dierenarts, dat is voor de meeste kattenouders een hele opgave. Hoe vervoeren we de kat, en…. hoe krijgen we hem eigenlijk in dat vervoermiddel??

Eliminatie-dieet

Dierenarts Tessa - Algemeen

Een van de lastigste dingen om uit te leggen aan een huisdiereigenaar is een eliminatiedieet. Kort geleden kwam ik erachter dat het uitvoeren ervan ook lastiger is dan ik dacht.

Overgewichtig

Dierenarts Tessa - Algemeen

Als er tranen vloeien op de praktijk is dat meestal omdat een geliefd huisdier is ingeslapen, of omdat het duidelijk is geworden dat het moment van inslapen niet lang op zich laat wachten.

De mooiste glimlach

Gast blogger - Gastblog

Februari is gebitsmaand, tijdens deze actiemaand houden wij een aantal leuke acties om gebitsverzorging bij huisdieren onder de aandacht te brengen. De vakfotografen van Fotastique helpen ons een handje met het beschikbaar stellen van een prijs voor onze Mooiste Glimlach wedstrijd. Op dit gastblog stellen ze zich aan u voor.

Blog: Melktanden

Dierenarts Jessica - Preventie

Zelf ga je standaard twee keer per jaar naar de tandarts voor periodieke controle. Maar bij onze huisdieren is dat eigenlijk nog niet zo ingeburgerd. Om aandacht te geven aan gebitsverzorging bij huisdieren staat februari jaarlijks bekend als gebitsmaand. Een geheugensteuntje dat het gebit van je huisdier ook de rest van het jaar alle aandacht verdient!

Misschien denk je, ik heb een jonge hond met een stralend wit gebit. Die heeft nog geen last van tandsteen en slechte kiezen, dus die hoeft nog niet voor een gebitscontrole. Maar, juist bij jonge dieren is het belangrijk om te controleren of het wisselen van het melkgebit naar het volwassen gebit goed verloopt.

Blog: Dentale röntgenfoto's

Dierenarts Jessica - Preventie

Binnen onze praktijk is de gebitsafdeling goed vertegenwoordigd, want dierentandartsen kunnen inmiddels net zoveel als onze eigen tandarts.  Veel gebitsproblemen zijn niet eenvoudig te zien, daarom is het heel fijn dat we dankzij ons gasnarcose systeem en digitale röntgenapparaat uitstekende tandheelkundige zorg kunnen bieden aan allerlei huisdieren.

Blog: De oudere kat

Regelmatig euthanaseer ik een oude kat die helemaal "op" is. Het diertje is graatmager, heeft een onverzorgde vacht, is uitgedroogd en heeft dan inmiddels al een tijd niet gegeten. Het is fijn dat we die beslissing kunnen nemen om een dier niet langer te laten lijden. Regelmatig vertellen eigenaren mij dan op dat moment trots dat de kat nog nooit bij een dierenarts is geweest. Een gemiste kans wat mij betreft! Als we verder praten over de kat is het voor mij soms duidelijk dat er toch wel sprake was van een aandoening en niet alleen ouderdom. Op dit moment zijn er dan ook zeker flink wat oudere katten die met onbehandelde ziektes rondlopen.

< 1 2 3 4 5