65 plussers?

Wat is oud voor een kat?

De termen oud of bejaard zijn de laatste decennia verschoven qua leeftijd. Vroeger noemde men mensen boven de 65 al bejaard,  dat zou ik nu niet meer durven. Je hebt mensen van 75 die achter de rollator lopen, en je hebt er die mij nog vrolijk voorbij fietsen. Zo is het ook bij onze huisdieren.

 

Dierenarts Monique - Katten

Een voorbeeld: Onlangs kwam een van onze klanten op het spreekuur met een kat van 12 jaar oud. De kat zag er plukkerig uit en was magertjes. Het uiterlijk van de kat baarde me toch zorgen, dus vroeg ik hoe het thuis met de kat ging. Tot mijn verbazing reageerde deze klant met: ‘Het is al een erg oude kat, dat hoort er dan toch gewoon bij? ’Nou nee, dat hoeft helemaal niet! Ik behandel meerdere katten van 17 of ouder wiens baasjes compleet tegenovergesteld reageren. ‘Hoezo oud? Deze kan nog jaren mee. Bij ons worden ze altijd meer dan 20 jaar oud!’

Ouder worden is dankzij verbeterde voeding, huisvesting, en zorg veel makkelijker. Er is seniorenvoeding voor katten ouder dan 8. Maar, er zijn best veel katten boven de 8 die nog heel actief en fit zijn. Daar vind ik seniorenvoer dan nog niet voor nodig. Gemiddeld worden katten tegenwoordig 15-16 jaar oud, soms heb je uitschieters van boven de 20. Er zijn tenslotte ook mensen die over de 100 worden. 

Hoe oud is uw kat? Vindt u het nog een fitte 50-plusser of mag deze al hoogbejaard genoemd worden?

Met de kat op het spreekuur bleek toch meer mis, ondanks dat de baas de klachten niet als zodanig herkende. Chronisch nierfalen, een veelvoorkomende oorzaak waardoor katten snel aftakelen. Als u daar op tijd bij bent is de levensduur met aangepaste voeding en medicijnen nog goed te verlengen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld schildklierafwijkingen en suikerziekte.

De meest eenvoudige manier is om dergelijke ouderdomskwaaltjes in een vroeg stadium te ontdekken is een urinetestje. Dit onderzoek is gratis bij de enting, maar ook zeker een aanrader zodra uw kat begint te vermageren. Misschien kunnen we dan de gemiddelde leeftijd nog wat verder verhogen?

65 plussers?

Dierenarts Monique de Wit

Op de foto Dierenarts Monique tijdens de jaarlijkse huisdierenkeuring op de veetentoonstelling Purmerend. Meer over onze artsen vindt u hier.

Heeft u nog

vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u graag advies op maat?

Onze assistentes staan u graag te woord! Op werkdagen kunt u ons tussen 8:00 en 19:00 bellen of langskomen aan de balie.