Hoe lang werkt een ontwormingsmiddel eigenlijk?

Het is belangrijk te weten dat het doel van ontworming niet is om een dier altijd volledig wormvrij te houden, maar om een eventuele worminfectie te stoppen voordat er besmettelijke eitjes worden uitgescheiden en voordat het dier ziek wordt. Bij een normaal infectierisico wordt hiervoor een gemiddelde ontwormingsfrequentie van 4 maal per jaar met intervallen van 3 maanden geadviseerd.

Mijn hond eet ontlasting. Is dit een gezondheidsrisico?

Ja uw huisdier kan een verhoogd risico lopen op bepaalde infecties indien het ontlasting eet van andere dieren. Helaas is niet iedereen een verantwoorde eigenaar en ruimt de ontlasting van zijn/haar huisdier op. Dit brengt een extra gezondheidsrisico mee en het resultaat zal zijn dat het dier vatbaarder is voor het krijgen van parasitaire en infectieuze ziekten. Ruim altijd de ontlasting van uw huisdier op en gooi het verantwoorde wijze  weg (NIET in de groenbak of compostbak).

Wij besteden deze maand extra aandacht aan parasieten. Een parasiet is een levensvorm die zich ten koste van een ander organisme in stand houdt en vermenigvuldigt. 

Lees hier meer over parasietenbestrijding

Wat doe ik als ik een teek op mijn huisdier zie?

Wat doe ik als ik een teek op mijn huisdier zie?

Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast met een speciaal daarvoor geschikte instrument (tekentang, pincet). Let er daarbij op dat je de teek niet plat drukt. Verwijder de teek door voorzichtig met een licht draaiende beweging aan de teek te trekken totdat deze loslaat. Dus niet met een ruk, zodat de teek kapot gaat. Ontsmet NA verwijdering van de teek het wondje met alcohol of jodium. Doe dit in geen geval als de teek nog aangehecht is. Wikkel de teek in plakband en gooi hem weg: ook een levende teek zal dan sterven. Je kunt de teek na verwijdering van de huid ook verbranden. Knijp in ieder geval de teek niet fijn tussen je vingers in verband met eventuele besmetting van bacteriën en virussen. Noteer de datum, en de plek waar de teek op uw dier heeft gezeten dat is handig als er later toch klachten ontstaan.

Maand van de Parasiet

Wij besteden deze maand extra aandacht aan parasieten. Een parasiet is een levensvorm die zich ten koste van een ander organisme in stand houdt en vermenigvuldigt. Er zijn 2 verschillende soorten parasieten. De endoparasieten en ectoparasieten. Een endoparasiet leeft in het dier en de ectoparasiet leeft op het dier.

Lees hier meer over parasietenbestrijding

 

enquête over het vervoer van katten naar de praktijk

Beste Meneer/Mevrouw,

Ik ben Demi de Groes en volg de opleiding als dierenartsassistente. Voor het vak Nederlands moet ik een onderzoek uitvoeren. Mijn onderzoek gaat over het vervoer van katten naar de praktijk. Zou u voor mij deze enquête willen invullen als u wel eens met een kat naar deze praktijk gaat.

Bij voorbaat dank.
Vriendelijke groet Demi

Klik op deze regel om naar de enquête te gaan of gebruik onderstaande QR-code.

 

Door de QR-code met uw telefoon te scannen (kan met de camera) komt u bij de enquête.

 

Gebitsproblemen bij huisdieren

Wist u dat 70% van de honden en katten in Nederland beginnende of verborgen gebitsproblemen hebben? Nu is het gebit natuurlijk altijd even belangrijk, maar deze maand is een mooie gelegenheid er extra aandacht aan te geven aan het huisdierengebit.

Tanden Poetsen met dierenarts Tessa

Tanden poetsen voorkomt veel gebitsproblemen! Maar hoe werkt tandenpoetsen nu precies bij huisdieren? Dierenarts Tessa geeft een aantal tips om het poetsen aan te leren. Klik op dierenarts Tessa voor de tandenpoetstips.

  

Whatsapp

0299 421 000

  whatsapp

< 1 2 3

Maak een

afspraak

Heeft u

Spoed?

Bel dan direct 0299 - 42 10 00

of 0900 - 34 37 362 (€0,80 p/m) 

Meer over de spoeddienst huisdieren

Meer over de spoeddienst paard

Tip

van de dierenarts:

Twijfelt u aan de registratie of de chip? Deze kunt u altijd gratis laten controleren. Onze assistentes scannen uw huisdier op een aanwezige chip en controleren de registratie.

Handige links: