Hoofdkliniek

Purmersteenweg 13c
1441 DK Purmerend
T: (0299) 42 10 00

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag 08:00 - 19:00 uur Consulten en behandelingen alleen volgens afspraak. Hierdoor voorkomt u een lange wachttijd.

Spoedinloop spreekuur:
Zaterdag13:00 - 14:00 uur

Dependance Weidevenne

Gangeslaan 80a
1448 BX Purmerend
T: (0299) 47 10 74

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag 19:00 - 20:00 uur

Konijnen houden

Konijnen als huisdier
Naast de vele katten en honden die de huishoudens van Nederland rijk zijn, worden ongeveer zo`n 750.000 konijn als huisdier gehouden (TNS NIPO). Konijnen hebben een uitgebreide verzorging nodig, net als elk ander diersoort. Konijnen komen in verschillende rassen voor. Deze rassen zijn te verdelen in dwerg-, kleine-, middelgrote- en grote rassen. Elk ras heeft zo zijn eigen verzorging. Besluit voor het aanschaffen van een konijn welke rasgrootte het best bij u past.

Huisvesting
Konijnen hebben voldoende ruimte nodig om hun energie en gedrag kwijt te kunnen. Er zijn wettelijk minimum maten voor het hok maar deze zijn echt minimaal. Als maat kan 4 á 5 keer de uitgestrekte lengte van het konijn genomen worden voor de lengte van het hok.

Er zijn verschillende type hokken, voor zowel binnen (bak met gaas of van plastic) als buiten (ren, hok op poten met wel of geen etage, konijnenflat, konijnenheuvel, enz), met elk zijn voor en nadelen. Zorg er voor dat het hok niet in de zon of op de tocht staat. Het konijn kan slecht tegen hoge temperaturen. Een temperatuur tussen de 18 en 21˚C is ideaal maar ze kunnen temperaturen tussen de 6 en 29˚C verdragen. Zorg bij lage temperatuur voor ruim voldoende stro om het konijn warm te houden.

Geef ze af en toe de mogelijkheid om “los” te lopen, in huis of in een afgezet stuk tuin. Let wel op dat ze goede gravers zijn en ook hoog kunnen springen. Bescherm in huis de elektriciteit kabels. Konijnen zijn redelijk zindelijk en kunnen hun behoefte op een bak doen. Dit kan ook getraind worden met veel geduld.

Gebruik als bodembedekking een materiaal dat urine goed opneemt, zoals zaagsel en stro. Let op dat het strooisel geen bron van besmetting wordt (zie ook ziekten, myasis), maak het hok op tijd schoon.

Konijn/Konijn_abstractPMS383

Algemene informatie
Een konijn behoort tot de haasachtige en niet tot de knaagdieren. Konijnen hebben in tegen stelling tot knaagdieren stifttandjes achter de snijtanden.

Temperatuur:38,5 – 39,5 °C
Ademhaling: 30 – 60 x per minuut
Hartslag: 120-140 x per minuut
Gebit (plaatje) gebitsformule 2( I2/1, C 0/0, P3/2, M3/3)
Maagdarmstelsel (plaatje)
Verschil man (ram of rammelaar)/vrouw (voedster of moer). (plaatjes)
Levensverwachting: 5-10 jaar