Hoofdkliniek

Purmersteenweg 13c
1441 DK Purmerend
T: (0299) 42 10 00

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag 08:00 - 19:00 uur Consulten en behandelingen alleen volgens afspraak. Hierdoor voorkomt u een lange wachttijd.

Spoedinloop spreekuur:
Zaterdag13:00 - 14:00 uur

Dependance Weidevenne

Gangeslaan 80a
1448 BX Purmerend
T: (0299) 47 10 74

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag 19:00 - 20:00 uur

Beugeltjes bij honden

In de afgelopen jaren zijn de mogelijkheden binnen de diergeneeskunde uitgebreid en gespecialiseerder geworden. Huisdieren worden meer en meer als volwaardig lid van het gezin beschouwd, en dankzij dierenverzekeringen is het voor steeds meer mensen mogelijk gespecialiseerde behandelingen te laten uitvoeren. Bij Dierenartsenpraktijk Purmerend is de nieuwste gespecialiseerde behandeling het plaatsen van beugeltjes bij honden.

Het plaatsen van een beugel bij een hond is nooit een louter cosmetische ingreep en ook gekleurde elastiekjes om het ‘fietsenrek’ op te vrolijken worden niet geplaatst. De praktijk leert dat bij honden een zogenaamde overbeet of onderbeet regelmatig voorkomt. Gezien de vorm van een hondensnuit betekent dit, dat de onder- of bovenkaak relatief te kort is. In extreme gevallen steken de grote hoektanden van de hond in het gehemelte wanneer deze zijn bek dicht heeft. Naast de pijn die dit veroorzaakt, kunnen er problemen optreden met eten en kluiven. Omdat het geen optie is de kaak te verlengen, heeft het in deze gevallen nut om een beugel te plaatsen op de hoektanden. Deze beugel past de stand van de hoektanden dusdanig aan dat de hond zijn bek op den duur zonder pijn en overige problemen goed kan sluiten. Een beugel bij een hond is dus altijd uit praktische overwegingen.

Op het moment dat door de dierenarts wordt geconstateerd dat de hond baat heeft bij een beugel, wordt er een afspraak gemaakt om deze onder narcose en met assistentie van een tandarts te plaatsen. Net als bij beugeltjes in onze eigen mond is het noodzakelijk de beugel regelmatig aan te draaien. Dit gebeurt in principe wekelijks. Een overbeet of onderbeet wordt doorgaans op jonge leeftijd al geconstateerd en deze wekelijkse bezoeken kunnen dus doormiddel van gewenning zonder verder narcose worden voltooid. Zowel het plaatsen als het aandraaien van de beugel vindt op onze praktijk plaats. Ook voor eventuele ondersteuning en onderhoud kunt u in deze gevallen gewoon bij ons terecht.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hond/gebit1

Fig.1 Hier is duidelijk te zien dat door een overbeet de onderste hoektanden in het gehemelte steken als de hond zijn bek zou sluiten.

gebit2

Fig.2 Het beugeltje wordt onder narcose geplaatst in onze operatiekamer.

gebit3

Fig.3 Dit beugeltje duwt de hoektanden langzaam in nieuwe stand.